El 7 de setembre A-porta es va presentar a les entitats del barri de Ciutat Meridiana, on es desplegarà una prova pilot del projecte entre novembre del 2016 i març del 2017, amb la previsió de treballar l’eficiència energètica llar per llar i d’una manera personalitzada. L’acte d’arrencada es va fer a la seu del Districte de Nou Barris, on hi van assistir una vintena de persones representants del teixit associatiu del barri; la regidora del Districte de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz; el president de la CONFAVC, Jordi Giró; i el vice-president de la cooperativa iesMed, Alfredo Vela; a més de persones representants de l’altre partner: Aigües de Barcelona.
La presentació va tenir molt bona acollida tant pel veïnat del barri, que va veure la possibilitat d’enfortir el teixit veïnals a través del projecte, com per la part de l’Ajuntament barceloní, focalitzat amb l’objectiu de fer una posta clara per a solucionar la precarietat energètica a les llars del barri des de la proximitat, l’atenció individualitzada i l’empatia.
Arrenca la formació
Un total de 13 “Picaportes” van iniciar la formació per a formar part de la “flota” de personal del projecte A-porta que anirà porta-a-porta per a fer el seguiment dels 672 habitatges de Ciutat Meridiana i poder fer un acompanyament personalitzat dels problemes d’eficiència energètica de les llars d’un dels barris barcelonins més malmès per la crisi econòmica.
La formació, desplegada a la seu de la CONFAVC el passat 24 i 25 d’octubre, va anar a càrrec del psicòleg Jordi Balcell, també director del programa veïnal Aula Actual. Pel què fa a la formació més especialitzada sobre eficiència d’aigua i consum, va anar a càrrec d’un equip especialista d’Aigües de Barcelona.
Satisfacció de Voisin Malin i l’Ajuntament pels resultats de la prova pilot
El dia 26 d’abril l’equip de “picaportes”, amb la direcció de la CONFAVC i representants tant de l’Ajuntament de Barcelona com de Voisin Malin es van reunir amb la finalitat d’analitzar el desplegament del projecte d’A-porta al barri de Ciutat Meridiana.
En aquest marc la consellera del Districte de Nou Barris, Carolina Recio va destacar l’efecte d’empoderament que aquest projecte ha generat entre el veïnat .«Si està reforçant el teixit del barri perquè hi hagi una ciutadania activa és ja un gran objectiu acomplert», ha destacat.
Amb mots de satisfacció també s’ha expressat l’equip de VoisinMalin; tant la seva fundadora, Anne Charpy, com un dels coordinadors, Denis Griphonne, que s’han desplaçat des de França per a valorar el desplegament d’aquesta prova pilot a Catalunya.
En aquest encontre també hi havia una delegació la Junta de l’AV de Ciutat Meridiana – Filiberto Bravo i Zaida Palet-, i de la cooperativa iesMed, Jordi Panal; entitat que va presentar experiència francesa a la Junta de la CONFAVC i la va assessorar per la seva adaptació a Catalunya.
VoisinMalin i la CONFAVC signen un conveni de col·laboració
El passat 27 d’abril la CONFAVC va participar a la presentació del programa RepliCAT, una jornada de debat i reflexió de bones pràctiques organitzada per la cooperativa iesMed que pretén impulsar l’intercanvi d’iniciatives d’innovació social agilitzant la seva transferència gràcies a la intercooperació entre el veïnat del sud d’Europa i de la Mediterrània.
Va ser en aquest context on la CONFAVC va signar amb VoisinMalin i tambéiesMed un conveni de col·laboració per a treballar conjuntament dues línies del projecteA-porta: suport en funció de la seva experiències i en la cerca d’estratègies futures per al desenvolupament i la consolidació del projecte tant a Catalunya com a França.
L’expansió cap a la Zona Nord
Donat l’èxit de la prova pilot, s’ha donat continuïtat al projecte fins el 2019 amb l’objectiu de 3.631 llars de la Zona Nord del Districte: Ciutat Meridiana, Torrebaró i Vallbona, amb el compromís dels següents partners : Ajuntament barceloní, AGBAR i l‘Obra Social de “la Caixa”.
Primers Resultats de la segona fase
Les primeres dades recollides del desplegament de la segona fase-fins l’octubre del 2017- apunten que es van arribar a obrir un 71 % de les llars visitades, de les quals el 26% d’aquestes que també van ser entrevistades (220) tenien problemes identificats amb els subministraments bàsics.Les principals problemàtiques detectades tenen a veure amb la potència contractada i serveis extres innecessaris que
la persona moltes vegades ni coneixia. També cal destacar el desconeixement de molts veïns i veïnes de les bonificacions a les quals tenen dret.
De les llars d’aquesta zona, s’ha detectat un alt nivel d’humitat , també finestres en mal estat i envellides. Aquests fets accentúen el risc de vulnerabilitat energètica, arribant a uns índex del 10% de vulnerabilitat alta i un 26% de vulnerabilitat mitja.
Sumat a la detecció dels problemes de les llars, cal també posar en èmfasi l’empoderament dels veïns i veïnes que han vertebrat l’equip de
Picaportes – ara ja ben consolidat- que s’han format per entendre les factures i poder fer front al problemes energètics que té el seu veïnat.