A-porta participa a la Jornada ‘Teixint xarxes de proximitat’, on es presenta davant d’entitats socials i tècnics de tot Catalunya

En 3 anys del projecte, A-porta ha picat a 11.700 habitatges, entrant-hi a més d’un 50%

El projecte de la CONFAVC, A-porta, acompanyant porta a porta, ha participat avui a la Jornada “Teixint xarxes de proximitat”, que s’ha celebrat a la Casa del Mar de Barcelona. El projecte d’empoderament veïnal A-porta s’ha presentat, junt amb altres projectes socials, davant de més de 90 persones, membres d’associacions socials i personal tècnic d’ajuntaments de tot Catalunya.

Es tracta d’una jornada per donar a conèixer als ens locals de Catalunya alguns projectes d’èxit de caire local, estatal i internacional que promouen la creació de xarxes de proximitat, que potencien la detecció i prevenció de situacions de vulnerabilitat social i que milloren les relacions interpersonals i interculturals. Precisament aquestes tres missions són els objectius del projecte A-porta, que des que va néixer ara fa 3 anys ja ha aconseguit arribar a més de 7.300 llars de tot Catalunya amb el porta a porta.

A la mateixa taula d’A-porta hi ha participat la presidenta de l’entitat francesa del projecte Voisin Malin, en la qual s’ha inspirat A-porta, Anne Charpy, la directora d’A-porta Catalunya, Alba Gómez i el delegat general de Règies de Quartier, Tarek Daher.

A-porta a la jornada "Teixint xarxes de proximitat"

A més, també hi ha intervingut una de les Picaportes (veïns i veïnes dels barris d’intervenció que ajuden als seus veïns assessorant-los porta a porta) de la Zona Nord de Barcelona, Gladys Tantalean, que ha treballat al projecte des que va començar a Ciutat Meridiana el novembre de 2016. La Gladys ha explicat com A-porta ha permès a les i els Picaportes conèixer de fons la problemàtica del veïnat del barri d’intervenció. “Tot i que pertanyem a entitats socials, culturals i esportives, mai ens havíem imaginat la situació “delicada” que viuen alguns dels nostres veïns i veïnes ni que nosaltres podríem ajudar-los amb solucions concretes”, ha destacat. La Picaporta Gladys ha finalitzat subratllant l’esperança que l’equip de Picaportes de la Zona Nord de Barcelona (Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona) continuï treballant-hi, ja que les previsions són que la intervenció als tres barris acabi el 31 de desembre de 2019.  

“L’equip té la perspectiva, la il·lusió, l’esperança i el compromís de continuar amb aquesta feina a Ciutat Meridiana. Els tres anys que hem estat al barri ens ha permès nodrir-nos d’una experiència que ens ha fet ser més eficients per saber com arribar i aproximar-nos a aquests veïns i veïnes. Ara tenim més acceptació a Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona i si ens donen l’oportunitat de poder continuar amb el projecte, amb una altra missió, estem segures que tindrem molts resultats positius allà”, ha demanat.

La directora del projecte A-porta de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), Alba Gómez ha destacat els objectius del projecte: empoderar a les veïns i veïnes dels barris; connectar les persones amb els recursos dels barris i la vida comunitària del mateix barri; la creació de vincles entre veïns i veïnes, conèixer-se entre ells; acompanyament a persones que necessiten serveis, per desconeixement o perquè hi estan desvinculades; trencar l’aïllament social i poder connectar amb els recursos perquè arribin a les persones. I ha destacat el més important d’A-porta: els i les Picaportes que hi treballen, “que fan la feina dura i difícil, però per una altra banda gratificant –ha destacat la directora del projecte- d’ajudar al veïnat.” Sobre els Picaportes, Alba Gómez ha subratllat: “Són carismàtics, solidaris, es creuen el barri i se l’estimen.” Com a conclusió del projecte, Gómez ha destacat com, en 3 anys d’existència, A-porta ha arribat a 11.700 habitatges “picats” en els que han entrat a més d’un 50% i ha aconseguit trencar desconfiances i crear vincles entre les persones.

La presentació d’ambdós projectes s’ha fet a la 1a. Taula de la Jornada (“Projectes de proximitat. Transversals. Ciutadania i comunitat”).

L’acte ha comptat amb la presència del secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies; de la directora general de Serveis Socials, Meritxell Benedí, que ha presentat el Pla estratègic dels Serveis Socials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i del director general d’Acció Cívica i Comunitària, Bernat Valls.

L’objectiu de ‘Teixint xarxes de proximitat’ ha estat donar a conèixer diferents projectes d’èxit que s’estan implementant en diferents territoris i que, com A-porta, han aconseguit teixir xarxes de proximitat i donar resposta a les seves necessitats.

Els altres projectes socials que s’hi han presentat són:

  • Règies de Quartier.
  • La Troca. 
  • Actua.
  • El Servei de Suport i Assessorament a les juntes d’escala i mediació de conflictes comunitaris, que acompanya en el procés de canvi del funcionament de l’organització de les escales i en la resolució de conflictes a totes les escales del barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs.
  • Radars.
  • Esfera Jove.