Conclou la segona fase d’A-porta a Can Peguera amb una desena de propostes per a millorar l’ocupabilitat al barri

Amb més de 10 propostes de les entitats socials per millorar i reconduir la situació laboral de les veïnes i els veïns del barri que es troben a l’atur. Així s’ha conclòs la fase 2 del projecte A-porta al barri de Can Peguera a Nou Barris (Barcelona), en una reunió celebrada ara fa uns dies dins la Taula Laboral de Can Peguera. Les aportacions s’han fet després de posar sobre la taula els resultats del desplegament de la segona fase del projecte A-porta al barri, que s’ha fet des del novembre de 2018 fins a finals de març de 2019.

L’objectiu d’aquesta segona fase (crear llaços entre els veïns i veïnes del barri amb els actors i recursos més propers i necessaris en inserció laboral i adaptats a les necessitats del veïnatge) ha conclòs amb una intervenció a 202 habitatges del casc antic de Can Peguera, on es van trobar 262 persones en situació d’atur durant la fase 1 del projecte. En total les Picaportes han visitat 218 llars amb un total de 411 visites subsegüents. La mitjana d’edat de les persones entrevistades ha sigut de 38 anys, un dels perfils majoritaris que es troba en situació d’atur al barri.

Els resultats d’A-porta mostren com un gran nombre de persones que es troben a l’atur no veuen incentiu per a assistir als programes d’inserció laboral dels serveis del barri (com el Servei d’Ocupació de Catalunya, Barcelona Activa, el programa Làbora), degut a què reben algun tipus de prestació i no volen perdre-la.

Les propostes de la Taula (formada per serveis socials de Can Peguera-Turó de la Peira, Barcelona Activa, la Fundació Joia, el Casal de barri la Cosa Nostra de Can Peguera i el projecte A-porta) han estat les següents:

Totes les entitats de la Taula Laboral van coincidir en què cal fer seguiment de les persones veïnes que, acompanyades per les Picaportes, han participat els darrers mesos a les visites als recursos laborals del barri, rescatar-les i veure quina és l’evolució de la seva situació.

Per part d’A-porta, la coordinadora a Can Peguera Cristina Barriach va exposar com en aquesta segona fase del projecte s’ha pogut constatar com “a Can Peguera hi ha un ‘modus vivendi’ que s’ha creat molt lligat a les subvencions…” Quant al seguiment, s’ha comprovat que les persones que estan a l’atur “tenen més predisposició a anar a BCN Activa que al SOC. Al programa Làbora han fet les 3 convocatòries i a BCN Activa també.” També va destacar que una proposta d’èxit per a un futur és oferir un programa amb una garantia laboral al barri.

Des dels serveis socials de Can Peguera-Turó de la Peira, Núria Rodríguez va subratllar que “hi ha un problema estructural amb el sistema de les persones que es troben a l’atur i que reben subvencions”. “És evident que no hi feina per a tothom però a les persones se les ha de garantir que puguin menjar, com a mínim”, va concloure. Sobre les persones que no veuen necessitat en deixar de viure amb les subvencions, va establir: “Hem de fer entendre a la gent que és important contribuir i cotitzar perquè en un futur puguin tenir una pensió”.

Des de Barcelona Activa, Glòria Lacruz va constatar que la situació laboral al barri “no és una situació fàcil” i va destacar com d’important és continuar amb la coordinació entre les administracions. “Hem comprovat que funcionem molt bé coordinant-nos entre les administracions, cal que circuli la informació, i continuar amb les trucades de telèfon entre nosaltres, s’ha de generar un circuit entre tots”, va porposar la representant de Barcelona Activa.

Laura Gutiérrez del Pla d’Acció Comunitària va destacar la importància “cabdal” de la inserció al mateix barri i a les activitats que s’hi fan de les persones que es troben a l’atur. “La inserció no només passa per la inserció laboral, s’ha d’ampliar a altres vessants”, va establir com a proposta.

Des del casal de barri la Cosa Nostra, Pep Ortiz, que també és president de l’AV de Can Peguera, es va mostrat molt crític amb la situació laboral en què es troba el barri i va anunciar mesures que s’estan impulsant des del Pla d’Acció Comunitària de Can Peguera (PAC) per a aconseguir una major inserció dels seus veïns. Els projectes nous estan vehiculats a l’espai de l’AV i són: “Tómate tu tiempo” (en què es convida les persones veïnes a prendre un té al casal i fer vida social de barri) i “Treu la cadira al carrer” (que convida els i les veïnes a sortir al carrer per conversar amb altres persones del barri). A més, Pep Ortiz va subratllar com a partir d’aquestes dues iniciatives sortirà el “Banc del Temps al barri”.

Altres suggeriments per a les persones joves van ser oferir-los oportunitats i fer-los visualitzar propostes diferents, “rescatar-los perquè s’orientin al que poden ser i que vagin més enllà del model dels seus pares, molts dels quals són persones sense feina”, es va anunciar des de serveis socials. També es va demanar trobar una manera de “visualitzar” les professions que hi ha i ampliar-ho a altres ocupacions (com la cura, l’educació, els esports, etc.).

Altres solucions en què van coincidir els participants de la Taula van ser: aconseguir majoritàriament que les persones veïnes dels barris surtin de casa per participar en activitats del barri; impulsar que les persones a l’atur tinguin accés a plans d’ocupació, respectant aquelles persones que no volen canviar; i que aquelles persones que es troben desenvolupant economia submergida vegin beneficis en canviar la seva activitat i dur a terme la inserció laboral.