L’Ajuntament de Reus i la CONFAVC posen en marxa el projecte A-porta

Alba Gómez, directora d’A-porta; Jordi Giró, president de la CONFAVC; Montserrat Vilella, regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus i el director dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies a Tarragona de la Generalitat de Catalunya, Francesc Tarragona (d’esq a dreta)

Dimarts 5 de febrer al Centre Cívic Llevant, la regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus, Montserrat Vilella, el director dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies a Tarragona de la Generalitat de Catalunya, Francesc Tarragona, i el president i la gerent de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), Jordi Giró i Alba Gómez, van presentar a les entitats del barri Horts de Miró el projecte A-porta, orientat a detectar i combatre la pobresa energètica a partir de la col·laboració veïnal.

Es tracta d’un projecte finançat que té com a objectiu fer front a la pobresa energètica, una situació que s’ha detectat en alguns habitatges d’aquesta zona de la ciutat. En el cas de Reus, la gestió del projecte l’encarrega l’Ajuntament de Reus, a la CONFAVC i la societat cooperativa europea limitada Innovació i Economia Social en la Mediterrània (iesMed) i consisteix, en una primera fase, a formar a sis picaportes (que són persones del barri que informaran el veïnat sobre com poden fer front a la pobresa energètica) i a un coordinador, que treballarà a jornada completa en una oficina ubicada al Centre Cívic Llevant. En concret, es preveu assessorar a 500 llars sobre qüestions com l’estat dels comptadors, l’ajust dels consums a les necessitats reals o l’aïllament dels habitatges.

Es tracta de revisar tots els subministraments energètics: electricitat, aigua i gas. Més enllà de servir per estalviar en les factures, A-porta recull també informació sobre la situació general del veïnat i informa sobre els recursos existents per fer front a la pobresa energètica com el bo social. En cas de detectar subministraments connectats de manera irregular, es treballarà de manera coordinada amb Serveis Socials.

En la presentació, el director dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies a Tarragona de la Generalitat de Catalunya, Francesc Tarragona va destacar com el projecte A-porta a Reus el que farà és anar més enllà del que ara està fent l’Ajuntament amb l’oficina del Punt d’Assessorament Energètic: “Amb A-porta s’entrarà a les cases per generar una confiança per poder ajudar les persones que es troben en situacions de vulnerabilitat. No hi ha res més al darrera que les persones, ajudar-les a tirar endavant juntament la Generalitat, l’Ajuntament de Reus i les associacions de veïns i veïnes.” A més, Tarragona ha afegit: “Les famílies ens explicaran moltes coses des del menjador de casa seva, els seus problemes, que no ens explicaríen en cap altre situació i a cap altre lloc. Hi parlarem de manera integral, en tots els àmbits, dels seus problemes i els ajudarem el màxim possible i amb la màxima discreció possible per tal que la gent es torni a il·lusionar.”

La regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus, Montserrat Vilella va destacar com A-porta, que es desplegarà els propers 6 mesos fins el mes de juliol “és un projecte pilot al barri d’Horts de Miró que pot donar una certa representativitat del que és la ciutat de Reus ja que al barri seleccionat hi pot haver una mica de tot: llars més vulnerables i llars menys vulnerables.” També, la regidora de Reus va puntualitzar: “A-porta és un projecte que comença al barri, el que passi a partir d’aquí ja depèn de nosaltres.”

Jordi Giró, president de la CONFAVC, que s’encarrega del projecte A-porta, va declarar: “És importantíssim i imprescindible que l’ajuntament estigui implicat com ho està l’ajuntament de Reus, és bàsic per arribar a tothom.” Sobre l’acolliment del projecte per part del veïnat, Giró va subratllar: “Quan un veí o veïna t’obre la porta de casa seva acabes coneixent allò que realment angoixa la família que visites. A-porta és per totes les entitats del barri, que ens ajuden a aprendre i ens fan més fortes cada vegada.” Sobre les persones Picaportes, Giró va destacar: “Són capaces d’ajudar en aquelles situacions que moltes vegades acaben ocultes, i fan una xarxa potent territorial de cohesió als barris. Els Picaportes són capaços de canviar la vida de la gent. De millorar-la i alhora de canviar la seva pròpia vida del tot.”

Pel que fa a la directora del projecte, Alba Gómez, va sintetitzar que el més important d’A-porta és “la connexió directa amb el veí i veïna a casa seva. Entrem a dins de casa seva. I treiem una imatge que ens pot ajudar molt al que ja s’està fent al municipi, ja que hi ha persones que per vergonya o per desconeixement no saben que existeixen circuits al barri i al municipi que els poden ajudar en la seva situació.” I va anunciar: “Amb A-porta venim al barri d’Horts de Miró a col·laborar, a complementar-nos amb l’ajuntament i les entitats i necessitem a les entitats i als veïns i veïnes.”