La meitat de les llars visitades a la Zona Nord de Barcelona pateix vulnerabilitat de drets energètics

“Pis ocupat, en males condicions, amb les finestres en molt mal estat, família amb els dos pares a l’atur, i en tràmits perquè els donin el lloguer social.” “Habitatge molt deteriorat, té molta humitat a la cambra de bany, les finestres són antigues, entra molt de fred i a l’hivern i han de posar radiadors de llum; gasta molt i llavors li costa pagar les factures.” “Família nombrosa amb dificultats econòmiques, a l’hivern no encenen la calefacció perquè no poden pagar-la.” Aquestes són algunes de les precàries situacions amb què es troben els Picaportes en el desplegament del projecte a la Zona Nord de Barcelona, a Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona.

Un 50% de les llars de la Zona Nord de Barcelona visitades pels Picaportes pateix vulnerabilitat energètica

En concret, les darreres dades obtingudes mostren que un 50% de les llars visitades pels Picaportes pateix algun tipus de vulnerabilitat de drets energètics i al voltant del 10% tenen els subministraments punxats. A més, entre el 18% i el 25% dels veïns de la Zona Nord tenen problemes de pobresa energètica greus. 

La iniciativa ‘A-porta’ de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) s’ha estat fent els dos darrers anys als barris de Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona, que formen part de la Zona Nord de Barcelona. L’objectiu és per a assessorar el veïnat sobre pobresa energètica, com fer front a les factures dels subministraments bàsics i com adoptar hàbits més eficients en els consums energètics. En total, els 11 Picaportes han visitat 1.619 llars, de les quals han entrevistat 718 amb una mitjana de 50 minuts d’entrevista.
Les principals incidències amb els consums energètics tenen a veure amb la potència (213 llars), la discriminació horària (112 llars), el bo social (103 habitatges) i la contractació de serveis extra (46 llars). Altres dades mostren que un 16% de les llars visitades que han obert la porta no estan adequades al fred i un 10% no ho estan a la calor, arribant a un 16% les llars que tenen retards en el pagament de les factures.

El desplegament del projecte de la cooperativa de la CONFAVC Ser Barri a la Zona Nord també s’ha caracteritzat per l’acompanyament dels Picaportes al Punt d’Atenció Energètica del districte de Nou Barris, en aquells casos en què s’ha considerat necessari. Els i les Picaportes han acompanyat al PAE a 56 veïns i veïnes i han recomanat a 317 persones que hi anessin per a rebre assessorament.

Entre els mesos de febrer i de novembre de 2018, els 11 Picaportes – un equip de persones del mateix barri que van porta a porta a casa dels seus veïns i veïnes- han aconseguit que 979 llars de Zona Nord els obrissin la porta, el que suposa el 60% del total dels 1.619 habitatges visitats, percentatge que pujarà força durant el 2019, ja que es concentrarà el treball en aquesta zona.

El projecte de la Zona Nord de Barcelona s’ha dut a terme gràcies al compromís dels següents partners: l’Ajuntament barceloní, AGBAR i l‘Obra Social de “la Caixa”.