Tret de sortida a la 2a. fase d’A-porta a Can Peguera per apoderar el veïnat que es troba a l’atur

La fase 2 del projecte d’apoderament veïnal A-porta al barri de Can Peguera (Nou Barris, Barcelona), acaba de començar. A-porta forma part de la cooperativa SER BARRI sccl, de la Fundació CONFAVC. Amb l’objectiu de donar suport i acompanyament per apoderar el veïnat en situació de desocupació perquè aprengui les dinàmiques de funcionament dels serveis ocupacionals i en tregui el màxim profit possible per a la trajectòria laboral i vital, un equip de 5 persones, 4 Picaportes i una coordinadora, estan desplegant la segona fase al barri barceloní de Nou Barris. La missió dels Picaportes es centrarà a fer acompanyament porta a porta adaptat a les necessitats i perfils detectats en les entrevistes laborals fetes durant el desplegament d’A-porta el 2017 i 2018 al Casc Antic de Can Peguera. Algunes de les accions previstes són realitzar visites en grup als principals serveis d’ocupació a nivell de districte i de ciutat (SOC, BCN Activa, etc).

L’inici d’aquesta fase a Can Peguera té lloc arran dels resultats obtinguts en la seva primera fase, en la qual els i les Picaportes van fer un desplegament a 628 habitatges del casc antic de Can Peguera, essent 431 les llars a on es va realitzar l’entrevista (un 67%) i concloent que un 42% del veïnat visitat està en atur i, dels que tenen feina, el 65% creu que el seu salari no és suficient. Altres dades obtingudes amb A-porta ara fa uns mesos en la seva primera fase van mostrar que dels aturats i aturades entrevistats, un 67% està en cerca de feina tot i que no en troba.

L’objectiu principal de les entitats del barri de Can Peguera és lluitar contra la pobresa i la manca de recursos, generant propostes que millorin la seva qualitat de vida i apoderin als seus veïns i veïnes. L’ocupació ha estat un dels temes clau del territori i és amb el que A-porta ha estat treballant des de l’octubre del 2017 amb el Pla de Desenvolupament de Can Peguera i l’Associació de Veïns i Veïnes de Can Peguera, realitzant un diagnòstic laboral porta a porta als 628 habitatges del Casc Antic.

D’aquest projecte ha sortit una nova proposta articulada amb la col·laboració dels serveis, entitats i projectes que participen al barri en la que es vol donar un pas més per fomentar l’apoderament d’aquelles persones que es troben en situació de precarietat laboral.

La segona fase d’A-porta a Can Peguera compta amb una subvenció inferior (en un 50%) del que estava previst, per la qual cosa, la proposta inicial s’ha hagut de redefinir i ajustar, per això A-porta a Can Peguera es focalitzarà en l’acompanyament dels veïns i veïnes al serveis d’ocupació.

Aquest programa d’acompanyament dissenyat pel projecte A-porta rep el suport i la col·laboració dels serveis del territori i les entitats de Can Peguera, en el marc de la Taula Laboral del Pla d’Acció Comunitària de Can Peguera. La Comissió de seguiment d’A-porta a Can Peguera està integrada per Barcelona Activa, el Pla comunitari de Can Peguera, l’Associació de Veïns Can Peguera, entitats del barri de Can Peguera, la Fundació CONFAVC i CONFAVC i IesMed.