A-porta, present als congressos més importants del sector social d’aquesta tardor

El projecte d’apoderament veïnal de la CONFAVC participarà al 2n Congrés Català de Pobresa Energètica i al VI Congrés del Tercer Sector Social

El projecte d’apoderament veïnal “A-porta, acompanyant porta a porta”, de la Fundació CONFAVC, participarà a dos dels congressos més importants del sector social d’aquesta tardor: el 2n Congrés Català de Pobresa Energètica i el VI Congrés del Tercer Sector Social.

El dia 8 de novembre (13h), l’experiència d’A-porta serà present a la taula “Iniciatives d’abordatge de la pobresa energètica: experiència més enllà de l’acció puntual”, juntament amb quatre iniciatives més que també tractaran sobre la pobresa energètica. La presentació anirà a càrrec del coordinador del projecte a Campclar (Tarragona) i a la Zona Nord de Barcelona, Celso Pérez.

El 2n Congrés Català de Pobresa Energètica se celebrarà a Barcelona el 8 i 9 de novembre. Enguany se centra en les causes que agreugen la pobresa energètica i en la situació actual de la defensa dels drets energètics, tant en l’àmbit local com europeu. Precisament la pobresa energètica i com prevenir-la és un dels àmbits d’actuació d’A-porta, el projecte social de la Fundació CONFAVC.

El 2n Congrés Català de Pobresa Energètica és un espai de debat, anàlisi i reflexió que vol aportar possibles solucions i, a la vegada, promoure una acció i un treball conjunts entre les administracions públiques i el sector social, en especial des de l’àmbit local, amb l’objectiu d’augmentar la capacitat de resposta i les estratègies per prevenir la pobresa energètica.

L’altra de les cites de A-porta, el VI Congrés del Tercer Sector Social, que en aquesta edició porta el lema ‘Desigualtats socials, solucions locals’, tindrà lloc al Museu del Disseny de Barcelona, del 20 al 22 de novembre. A-porta és una de les 84 experiències innovadores en la intervenció social i en l’organització i gestió de les entitats del tercer sector que s’hi presentaran. L’objectiu del Congrés és fer visible la feina de les entitats i posar de relleu la importància de la seva interacció amb les administracions locals per avançar cap a una societat més justa, equitativa i solidària.

La presentació d’A-porta al Congrés tindrà lloc el dia 21 de novembre, a l’aula 1 de l’espai del Social Speakers’ Corner, a les 18.00h) i anirà a càrrec de la gerent de la CONFAVC i coordinadora d’A-porta, Alba Gómez.

A-porta, un dels programes més destacats de la Fundació CONFAVC, és un projecte social singular de la cooperatica Ser Barri sccl que aprofita la capacitat d’iniciativa del veïnat en benefici del seu barri. Permet trencar l’aïllament i apoderar les persones vulnerables. Un veí o una veïna del barri, un/a Picaporta, visita els seus veïns a casa seva i els ofereix informació valuosa per a millorar la seva qualitat de vida (a la salut, la pobresa, la pobresa energètica, la recollida selectiva, l’habitatge, la feina, la violència masclista, la immigració, etc.).

Barris de desplegament d’A-porta i resultats

Desplegat fins ara a tres barris de Catalunya (Campclar, Tarragona; Can Peguera i la Zona Nord, a Nou Barris, Barcelona), A-porta ha permès, per exemple, clarificar i donar solució a la situació de pobresa energètica en què es troben algunes de les llars visitades a Campclar. Entre d’altres dades, al 72% es van trobar incidències relacionades amb les factures d’electricitat; a un 50%, incidències relacionades amb la factura de l’aigua i al 19%, problemes derivats del subministrament de gas.

A Can Peguera, Barcelona, els Picaportes d’A-porta han aconseguit saber la situació laboral dels seus habitants i avaluar l’índex de coneixement dels veïns i veïnes del Pla de Futur per a involucrar-los a la remodelació urbanística prevista al Pla. Quant a la Zona Nord de Barcelona, el gener d’enguany es va possibilitar l’ampliació d’aquest projecte (des del barri de Ciutat Meridiana a Vallbona i Torrebaró). El desplegament previst a 1.823 habitatges d’aquesta zona va concloure que un 43% de les famílies visitades tenien problemes energètics o de consum d’aigua, molts relacionats amb el fet que, sense saber-ho ni necessitar-ho, havien comprat serveis extres que els encarien la factura entre 25 i 40 euros mensuals com a mitjana. A més, un 16% dels veïns i veïnes de les llars visitades tenien un grau de vulnerabilitat alt, i per tant els picaportes els han vehiculat a Serveis Socials i han fet el seguiment.