Aula Actual és un programa clau de la Fundació CONFAVC en el desenvolupament d’estratègies per la defensa de la qualitat de vida de les persones dels nostres barris, sobretot dels grups més vulnerables, i la cohesió social per prevenir situacions delicades de risc social que poden esdevenir irreversibles. Iniciat al 2007 des del món veïnal, té quatre eixos d’actuació: (Visita la nova WEB)
- El desenvolupament integral de la persona.
- La prevenció en la salut.
- La promoció de l’educació i la formació al llarg de tota la vida.
- El creixement professional.
Objectius
General: Potenciació del teixit associatiu per què les associacions guanyin en influència i poder d’interacció social al seu entorn liderant actuacions i serveis de millora de les condicions de vida de veïnes i veïns en situació de vulnerabilitat, amb la finalitat de prevenir que les persones caiguin en processos d’exclusió.
Objectius específics:
- Crear i apropar eines i actuacions de valor social experimentades per l’Aula, per donar resposta a necessitats identificades als barris i col·lectius on té presència la CONFAVC.
- Apropar-se a nous col·lectius, apostant per l’empoderament i desenvolupament de les capacitats a través de la formació i l’ús de les noves tecnologies, de sectors sensibles i vulnerables: joves, gent gran, dones, immigrants, aturats.
- Impulsar la creació d’equips cooperatius entre grups d’acció al territori i/o temàtics, establint xarxes per a desenvolupar programes innovadors d’enriquiment del veïnat i millorar la participació i la cohesió al barri.
Àmbits d’actuació
- Família i educació: Xerrades de reflexió sobre factors del desenvolupament en l’infantesa; l’educació familiar i l’aprenentatge; noves tècniques de caràcter pedagògic adreçat a equips de professorat i a pares i mares sobre temes d’actualitat educativa; formació per a la lluita contra la violència (masclista fins al bullying o agressió entre iguals als centres educatius).
- Creixement professional: Per estimular el desenvolupament d’actituds, habilitats i capacitats des dels centre educatius (ESO, Batxillerat i FP), pel seu futur laboral; suport a l’ocupabilitat dels joves amb formació i entrenament d’habilitats professionals i l’esperit emprenedor; suport a la inserció socio-laboral amb l’objectiu de reduir el nivell de vulnerabilitat social. En aquest cas es tracta de fer una aportació pràctica a l’impuls contractual dels joves amb dificultats (fins als 25 anys), i persones a partir dels 50 anys, en situació d’atur. En aquest àmbit cal destacar les Beques “Joves Talents” que Aula Actual amb la Fundació Agbar concedeix fa dos anys a estudiants universitaris amb dificultats econòmiques. (veure notícia).
- Salut, qualitat de vida i temes culturals de actualitat. Xerrades i jornades sobre temes cabdals per mantenir la salut i la qualitat de vida.
- Activació de la gent gran: Creació de grups als barris amb una programació de tallers per al manteniment i potenciació de les capacitats cognitives, i les relacions humanes. Sessions informatives relacionades amb temes de salut i d’hàbits de vida. Debats i reflexions sobre factors d’agressivitat: Com identificar-los i com defensar-se.En aquest àmbit cal destacar l’audiovisual “Barris Plens de Memòria”: un recull de relats de les persones usuàries dels tallers cognitius, orientats a recuperar la memòria històrica entorn l’educació i repressió durant el franquisme i que servirà per a treballar entorn aquests aspectes als centre educatius al curs 2017-18.
Càpsula audiovisual:
Amb la col·laboració de: