Un 47% de les llars de la Zona Nord de Barcelona visitades tenen problemes relacionats amb el consum energètic

Les accions i els resultats obtinguts fins ara pel projecte A-porta a la Zona Nord de Barcelona des de novembre de 2016 mostren que un 47% de les 255 llars visitades pels Picaportes tenen problemes relacionats amb consums energètics.

Del total de llars visitades, a un 49% no s’hi ha trobat incidències, mentre que a un 6% dels habitatges visitats s’ha detectat que s’havien punxat els subministraments. Quant als tipus d’incidències, les que més proliferen són les que tenen a veure amb la contractació de la potència (80 casos), seguides de les relacionades amb la discriminació horària (56). Les incidències amb el bo social ocuparien el tercer lloc (amb 37 casos) i, per últim, s’hi han detectat 17 casos relacionats amb els serveis extres i 14, amb els serveis punxats. A A-porta, un dels programes més destacats de la Fundació CONFAVC, els Picaportes -veïns i veïnes del barri- assessoren al seu propi veïnat per millorar la seva qualitat de vida.

A més, als habitatges visitats pels Picaportes a la Zona Nord (Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona) un 32% tenen problemes relacionats amb el consum d’aigua, mentre que a un 63% dels habitatges no s’han trobat incidències amb la provisió d’aigua. Quant al percentatge de llars amb el subministrament d’aigua punxat, s’ha comptabilitzat un 5%.

Aquestes són alguns dels resultats que s’han explicat, a tres mesos de la finalització de la tercera fase del desplegament a la Zona Nord de Barcelona, a la trobada entre el projecte A-porta, l’associació francesa Voisin Malin (VM), l’empresa social sense ànim de la qual s’ha inspirat el projecte veïnal, i la cooperativa IesMed. A més, a la reunió els Picaportes assistents també han narrat les seves experiències amb el veïnat en el porta a porta i s’ha mostrat la visió de l’administració amb el projecte veïnal al districte de Nou Barris. 

Durant la visita al Casal del barri Torre Baró, els membres de Voisin Malin han estat acompanyats per l’equip tècnic d’A-porta Zona Nord; la Consellera portaveu de Barcelona en Comú al Districte de Nou Barris, Carolina Recio; altres associacions de veïns i veïnes i l’equip de Picaportes, és a dir, les persones que fan acompanyament porta a porta. A més, la fundadora de Voisin Malin, Anne Chapry, ha valorar molt positivament l’evolució del projecte a la zona i com ha servit a l’administració pública – el Districte de Nou Barris- per a afinar i potenciar serveis sobre la pobresa energètica, a partir de la informació que l’equip de Picaportes anava recopilant porta a porta. L’equip dels Picaportes, 11 persones als tres barris, ha resultat ser un dels més estables.

Altres dades que s’han explicat, a tres mesos de la finalització de la tercera fase del desplegament del projecte veïnal a la Zona Nord de Barcelona, són que la mitjana de visita dels Picaportes és d’entre 8 i 10 vegades a cada llar; que s’ha arribat a 498 entrevistes realitzades i que hi ha hagut un augment dels minuts dedicats a les llars: passant dels 43 minuts d’entrevista durant la prova pilot de 2017 als 52 minuts de la fase 3 actual. Les previsions són que, al final de la fase 3, s’hagi superat en molt l’índex del 48% dels habitatges visitats de la fase 2. 

L’objectiu d’A-porta a la Zona Nord de Barcelona

A-porta a Ciutat Meridiana va començar la seva tasca de lluita contra la pobresa energètica al barri al novembre de 2016. Durant els mesos de desplegament, els i les Picaportes han treballat l’eficiència energètica llar per llar i d’una manera personalitzada en unitats familiars en risc d’exclusió social. Així, els i les Picaportes han explicat al seu veïnat com realitzar un consum d’energia responsable, com adequar les seves cases al fred i a la calor amb solucions de baix cost i com entendre i minimitzar les factures, fent-los així gestors responsables del seu propi consum.

Donat l’èxit de la prova pilot a Ciutat Meridiana, al cap d’uns mesos de la seva extensió, es va decidir donar continuïtat al projecte fins el 2019 amb l’objectiu d’arribar a 3.631 llars de la Zona Nord del Districte: Ciutat Meridiana, Torrebaró i Vallbona. Precisament, el mes de maig passat l’equip de Picaportes del barri barceloní de la zona Nord va arribar a 1.000 entrevistes realitzades als seus veïns.

A la zona, A-porta rep el suport de l’Ajuntament de Barcelona, AGBAR i ‘Obra Social de “la Caixa”.

Foto: Coordinadors i picaportes del projecte, a l’inici del seu desplegament a la Zona Nord de Barcelona.